STROKA POTRJUJE, DA SO V DRUŽBAH SKUPINE SIJ ZA VARNOST ZAPOSLENIH VPELJANI VSI POTREBNI PREVENTIVNI UKREPI

Sporočilo za javnost / Koroška

ODZIV NA OBJAVE NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

Ljubljana, 30. marec 2020 – Krizni tim SIJ Metala Ravne in pristojne lokalne zdravstvene ustanove, med njimi NIJZ, ZD Ravne na Koroškem in BVD, so skupaj preverili ukrepe za preprečevanje pojava in širjenja koronavirusa med zaposlenimi, potem ko so se v lokalni skupnosti Ravne na Koroškem na družbenih omrežjih pojavile govorice in neprimerne objave. Te ne prihajajo iz krogov zaposlenih, ampak od posameznikov iz zdravstvenih krogov. Koroške družbe Skupine SIJ izvajajo vse potrebno, da ščitijo zdravje zaposlenih.

V vseh družbah Skupine SIJ od začetka pojavljanja koronavirusa v Sloveniji izvajajo preventivne in higienske ukrepe za preprečevanje pojava in širjenja virusa med zaposlenimi. V vseh družbah Skupine SIJ, torej tudi koroških, se niso omejili zgolj na izvajanje priporočil za preventivno ravnanje za zavarovanje zdravja ljudi, ki jih dajejo Vlada Republike Slovenije, NIJZ, BVD Ravne in pooblaščeni izvajalci medicine dela, temveč so sprejeli tudi mnoge dodatne ukrepe.

Stanislav Pušnik, pooblaščeni izvajalec medicine dela in direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, izpostavlja družbo SIJ Metal Ravne kot primer dobre prakse: »Uvajanje preventivnih ukrepov proti širjenju koronavirusa v družbi SIJ Metal Ravne vseskozi spremljam kot član njihovega kriznega tima in njihov pooblaščeni izvajalec medicine dela. V družbi vseskozi sledijo priporočilom stroke, za zavarovanje zdravja zaposlenih pa so uvedli še številne druge aktivnosti. Ko so ustrezne institucije določen ukrep uradno priporočile, je bil ta v SIJ Metalu Ravne tako rekoč že uveden. Prepričan sem, da je bilo pravilno tudi njihovo ravnanje in odziv ob potrditvi prve okužbe med njihovimi sodelavci.«

Enako je bilo tudi v soboto, 28. marca 2020, ob prvem primeru potrjene okužbe s koronoavirusom pri sodelavcu SIJ Metala Ravne. »V SIJ Metalu Ravne smo bili na to pripravljeni in smo nemudoma izvedli vse potrebne in strokovno priporočene varnostne ukrepe v proizvodnji in med zaposlenimi. O potrjeni okužbi smo seznanili vse sodelavce, navezali stik z vsemi, ki so bili z okuženim v neposrednem stiku, in razkužili prostore, v katerih se je navedeni sodelavec zadrževal,« je povedal Borut Urnaut, direktor SIJ Metala Ravne. Skladno z uradnimi priporočili NIJZ sodelavci in ostale osebe, ki so bile z njim v stiku, sedaj opazujejo svoje zdravstveno stanje. V primeru pojava znakov okužbe dihal bodo ostali doma.

Ob prvi potrjeni okužbi med sodelavci SIJ Metala Ravne se je odzvala tudi Območna enota NIJZ Ravne na Koroškem. V Skupini SIJ ob tem predlagajo, da NIJZ vse relevantne informacije, ki se nanašajo na podjetja, neposredno sporoči tudi podjetjem, ki tako lahko po potrebi hitro in dodatno zaščitijo zdravje zaposlenih.

V Skupini SIJ ob vseh uvedenih preventivnih ukrepih in nenehnemu pozivanju vseh zaposlenih k doslednemu izvajanju higienskih ukrepov vse, ki s svojimi nepremišljenimi objavami širijo strah in paniko – ta se najbolj dotakne prav zaposlenih –, vljudno prosijo, da s temi aktivnostmi prenehajo, saj je to nespoštljivo do vseh delavcev v industriji, ne le v Skupini SIJ, ki zaradi narave dela prihajajo na delovna mesta.

Ob vsem tem v Skupini SIJ poudarjajo, da je v splošni javnosti premalo zavedanja o situaciji, v kateri smo se znašli. »Po napovedih vseh analitikov epidemiji koronavirusa sledi gospodarska kriza, ki naj bi bila globlja od krize leta 2008. Gospodarska situacija v Sloveniji, Evropski uniji in drugod po svetu se zaostruje vsak dan, negativni trendi se že kažejo. Prav zato delamo vse, kar je v naši moči, da v teh razmerah delamo ter da bi kolikor bo le mogoče omejili poslovno škodo in ohranili čim več delovnih mest. To lahko zagotavljamo le tako, da ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov tudi v tem obdobju zaposleni hodijo na delo in da poslujemo, kot to počnejo tudi ostala proizvodna podjetja po Evropi, ki jim razmere to dopuščajo,« je povedal Viacheslav Korchagin, član uprave Skupine SIJ, ki je pretekli teden tudi obiskal koroške družbe Skupine SIJ in se prepričal o izvajanju preventivnih ukrepov.

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupina SIJ sodi med največje slovenske izvoznike ter velja za steber zaposlovanja na Gorenjskem in Koroškem.

Dodatne informacije:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si