FILIP FLISAR JE AMBASADOR 21. JEKLENEGA POLIGONA ZA VADBO NA PROSTEM

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS – ZŠZ) že od leta 2014 sodelujeta pri postavitvi jeklenih poligonov za vadbo na prostem, ki jih v Skupini SIJ po načelih krožnega gospodarstva izdelujemo iz recikliranega jekla. Poligoni za vadbo na prostem spodbujajo prav vse prebivalce lokalnih skupnosti k aktivnemu preživljanju prostega časa, obenem pa imajo še posebno poslanstvo – prebujati jekleno voljo.

21. jekleni poligon za vadbo na prostem, ki stoji v Ljudskem vrtu ob pomožnem nogometnem igrišču, smo v uporabo predali v družbi pomembnih gostov iz evropske olimpijske družine, med katerimi so bili predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos in člani Izvršnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev.

»Ne gre le za profesionalni šport, na Olimpijskem komiteju Slovenije želimo spodbuditi šport za dobro počutje, za aktivno življenje, šport za vse. Naj bodo tovrstni poligoni točka, kjer se združijo generacije, kjer se delijo izkušnje in kjer je doma dobro počutje,« je izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac, ki se mu je na odru pridružil tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos.

Župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič je dodal, da je izjemno vesel odličnih pobud, ki pripomorejo k aktivnemu preživljanju prostega časa Mariborčanov.

»Veseli me, da smo v okviru Olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru v uporabo predali še eno trajnostno športno infrastrukturo. Z 21. donacijo jeklenega poligona za vadbo na prostem v Skupini SIJ še naprej podpiramo razvoj športa in omogočamo rekreacijo za vse ljudi, da na poligonih krepijo svojo jekleno voljo. Obenem si želimo, da bi ljudje ob vadbi na teh poligonih spoznali, da ima jeklo pomembno vlogo tudi v športni infrastrukturi. Ponosni smo, da prakso trajnostnega delovanja prenašamo tudi na področje partnerstev v športu,« je povedala vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ mag. Sara Wagner.

Otvoritve so se udeležili številni športniki slovenske reprezentance na OFEM-u, prisoten pa je bil tudi ambasador poligona Filip Flisar, nekdanji vrhunski športnik in olimpijec. »Fotografija na tej tabli me spominja na dosežke v mojem življenju. Prihajam iz ski krosa, športa, ki ga v Sloveniji nekaj let nazaj nihče ni poznal, danes pa sem ambasador tega festivala in poligona. Sem ponosen in srečen, da sem lahko del zgodbe povezovanja, druženja in športa za vse,« je dejal Filip.

Svoje spretnosti so na novem poligonu preizkusili tudi telovadec Mitja Petkovšek, ritmična gimnastičarka Mojca Rode in mladi telovadci in telovadke iz ŠD Center Maribor.

Jeklena konstrukcija je plod izdelave naših sodelavcev iz družbe SIJ Ravne Systems. Za izdelavo enega takšnega poligona s timom potrebujejo približno 200 delovnih ur, 120 metrov jeklenih cevi, 48 spojk in 19 kapic za stebričke ter veliko znanja in ljubezni do jekla, najširše uporabljenega materiala na svetu na vseh področjih naših življenj.

​​​​​​​Ker v Skupini SIJ podpiramo razvoj športa in rekreacije za vse ter si želimo, da bi ljudje skozi zavesten stik z jeklom spoznali tudi to, kako pomembno vlogo ima jeklo v športni infrastrukturi, smo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem postavili že 21 takšnih poligonov, še devet pa jih imamo v načrtu do leta 2026.

***

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla je eden vodilnih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Zavezani smo h globalnim in evropskim podnebnim ciljem in delujemo po načelih krožnega gospodarstva. S svojimi jekli in izdelki smo partner za zeleni prehod Evrope. Svojo trajnostno naravnanost načrtujemo konec leta 2023 potrditi s pridobitvijo certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel. S tem se nameravamo umestiti med najbolj odgovorne in trajnostne proizvajalce jekla na svetu. Naši največji družbi sta sodobni reciklažni jeklarni, naše jeklo pa je reciklirano, saj je izdelano iz jeklenega odpadka. Z več kot 3.800 zaposlenimi smo eden največjih delodajalcev v Sloveniji in steber slovenskega jeklarskega sektorja. Uvrščamo se med vodilne slovenske izvoznike. Približno 85 odstotkov svojih prihodkov ustvarimo na tujih trgih.

 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Korporativno komuniciranje

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si